RÚVZ nezaznamenal v septembri žiadne nové prípady žltačky

04.09.2009 Medzilaborce

Vírusová hepatitída typu A (VHA), ktorej zvýšený výskyt zaznamenali za posledných šesť mesiacov v Medzilaborciach, je podľa dnešného vyjadrenia hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom ...
Od začiatku septembra neznamenali žiadne nové prípady, napriek tomu na infekčnom oddelení humenskej nemocnice zostáva hospitalizovaných ešte 15 pacientov.
\"Od 2. marca tohto roka sme v Medzilaborciach zaevidovali celkom 69 potvrdených prípadov VHA, ktoré sa objavili v lokalitách na uliciach Zámočnícka a Dukelských hrdinov. Všetky osoby s príznakmi tohto ochorenia boli prijaté na infekčné oddelenie, \" uviedla pre TASR Sopková.
V rámci protiepidemických opatrení bol v ohniskách nákazy nariadený lekársky dohľad u 454 osôb, ktoré mohli s infekčným ochorením prísť do styku. Polovica prípadov bola podľa vyjadrenia epidemiologičky Anny Sovšákovej aktívne vyhľadaná práve pri výkone lekárskeho dohľadu, pričom chorí boli izolovaní na infekčnom oddelení a bola nariadená dezinfekcia v rodinách. RÚVZ o závažnosti situácie informoval aj vedenie samosprávy a uskutočnilo sa niekoľko rokovaní, ktoré sa týkali riešenia problematiky v súvislosti so zásobovaním pitnou vodou, likvidáciou komunálneho odpadu, okrem toho sa vykonala mimoriadna deratizácia.
Nakoľko ide o ochorenie, ktoré sa ľudovo nazýva aj chorobou špinavých rúk, podľa zdravotníkov je dôležité prísne dodržiavanie osobnej hygieny. Rovnako je potrebné, aby ľudia vo zvýšenej miere sledovali svoj zdravotný stav a pri klinických príznakoch, ako sú napríklad zvracanie, únava, malátnosť, bolesti brucha či tmavý moč, okamžite vyhľadali lekárske ošetrenie. Ďalším z preventívnych opatrení je aj očkovanie proti VHA, informácie o tejto možnosti ochrany poskytne občanom ošetrujúci lekár.
\"Vzhľadom na to, že v posledných rokoch v Medzilaborciach nebol zvýšený výskyt ochorenia na VHA, detská populácia nie je premorená prirodzenou cestou a ani nebolo vykonávané plošné očkovanie, preto nie je vylúčená možnosť výskytu ďalších sporadických ochorení, \" konštatovala Sovšáková. Dodala, že po zvýšenom výskyte ochorenie však boli očkované deti zo spomínaných ohrozených lokalít.
Podľa Sovšákovej je dôležité, aby sa sprísnil hygienický režim aj v školách a to predovšetkým u malých detí. Pracovníci RÚVZ rozdali v školách informačné letáky, ktoré sú k dispozícii aj v zdravotných strediskách. Okrem toho budú organizovať v školských zariadeniach aj prednášky týkajúce sa problematiky infekčnej žltačky.
 

Vyberte región